Στην κεντρική Ελλάδα, με κοντινή πρόσβαση στο Αιγαίο πέλαγος στο ενδότατο μέρος του Μαλιακού κόλπου βρίσκεται το λιμάνι της Στυλίδας

Εκτός από την εμπορική δραστηριότητα φιλοξενεί επαγγελματικά αλιευτικά, ερασιτεχνικά & τουριστικά σκάφη αναψυχής. Η δυναμικότητα του περιγράφεται ως κάτωθι:

  • 20 Θέσεις Επαγγελματικών Σκαφών
  • 95 θέσεις Ερασιτεχνικών Σκαφών
  • 10 θέσεις Τουριστικών Σκαφών
  • 5 θέσεις Έκτακτης Ανάγκης
Στιγμιότυπο 2024-11-22, 9.53.23 πμ

Ο Λιμένας Στυλίδας, είναι ο κυριότερος Λιμένας του Νομού Φθιώτιδας αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω του οποίου διακινούνται εμπορεύματα μεταξύ του νομού και της υπόλοιπης χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Η άμεση διασύνδεση του με τους κυριότερους οδικούς άξονες (Ε-65, Ε-75), τον καθιστά κύριο γεω-στρατηγικό σημείο στην καρδιά της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επίσης, αποτελεί κόμβο διακίνησης μεγάλων φορτίων, ενώ η επερχόμενη υλοποίηση του έργου εκβάθυνσης διαύλου & λιμενολεκάνης, θα προσδώσει μεγαλύτερη δυναμική στην αύξηση της προσέλκυσης πλοίων με μεγαλύτερο βύθισμα.

Παράλληλα, η εκτενόμενη έκταση χερσαίας ζώνης φιλοξενεί επαγγελματικά αλιευτικά, ερασιτεχνικά καθώς και τουριστικά σκάφη.

Ταυτόχρονα, στους χερσαίους υπαίθριους χώρους που διαθέτει (40.000  m2) ,έχει την δυνατότητα δημιουργίας αποθηκευτικού χώρου για χύδην και συσκευασμένα φορτία, καθώς και αποθήκευσης τουριστικών σκαφών κατά την περίοδο του χειμώνα, με παρεχόμενες υπηρεσίες παροχών τηλεπιτήρησης (security), ρεύματος & νερού (pillars). Εντός του Λιμένα, βρίσκεται στέγαστρο αποθήκευσης  ευπαθών εμπορευμάτων 1100 m2.

Το Λιμενικό Ταμείο Νομού Φθιώτιδας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Λιμένα Στυλίδας, έχει  προχωρήσει στην προσαρμογή του Λιμένα Στυλίδας, στις νέες απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ)2017/2226 και στο Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (ΣΕΕ) με την μελέτη εγκατάστασης νέας κτιριακής υποδομής για τις ανάγκες λειτουργίας του ΣΣΔ Στυλίδας, καθώς και της εφαρμογής του κώδικα ISPS.

Ο ISPS Code (International Ship and Port Facility) αποτελεί έναν από τους βασικούς κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια σε ότι αφορά τις εξωτερικές απειλές των πλοίων, των λιμένων, των φορτίων και των ναυτικών. Ο ISPS Code τέθηκε σε εφαρμογή από τον IMO την 1η Ιουλίου 2004, εισάγοντας ένα σύνολο από προληπτικά μέτρα και κανονισμούς, με τους οποίους οφείλουν να συμμορφώνονται οι εμπλεκόμενοι στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως οι αρμόδιες αρχές, οι λιμενικές αρχές, οι ναυτιλιακές εταιρείες και τα πληρώματα, σε περίπτωση που προκύπτει ζήτημα ασφαλείας.

Τον Ιούλιο του 2024, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας του έργου για την  εκβάθυνση του λιμένα Στυλίδας και συγκεκριμένα την αποκατάσταση των βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στο δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα. Έτσι, θα επιτευχθεί αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας του λιμένα, με την ταυτόχρονη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την παροχή ασφαλούς ναυσιπλοΐας στους χρήστες του.

Υπενθυμίζεται πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, ορίζονται:

  • Διευθύνουσα Υπηρεσία η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (Ε.Υ.Δ.Ε.) Θεσσαλίας της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών,
  • Αναθέτουσα και Προϊσταμένη Αρχή η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών (Δ20) της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής,
  • Κύριος του έργου το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

 

Το Έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του Έργου ανέρχεται συνολικά σε 7.954.193,55 ευρώ.

Ο λιμένας Στυλίδας είναι χαρακτηρισμένος ως λιμένας μείζονος ενδιαφέροντος και περιλαμβάνει έναν εμπορικό – εμπορευματικό προβλήτα με λειτουργικές στάθμες -6,0 από την Κατωτάτη Ρηχία (K.P.) προς την ανατολή, -5,0 από την K.P. προς νότο και -3,0 από την K.P. προς τη δύση και μικρού βάθους παραλιακά κρηπιδώματα εξυπηρέτησης των αλιευτικών σκαφών και των σκαφών αναψυχής της περιοχής. Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα Στυλίδας. Ειδικότερα, η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης θα γίνει μέχρι στάθμης: 26 –8,0 στην περιοχή του χώρου ελιγμών των εμπορικών πλοίων –3,5 και στην περιοχή του δυτικού κρηπιδώματος του προβλήτα, –3,0 στην ανατολική περιοχή των κρηπιδωμάτων αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, -1,5 στη βόρεια περιοχή των κρηπιδωμάτων αλιευτικών και τουριστικών σκαφών.

Σύγχρονες Υποδομές, Ασφαλή Λιμάνια!

Λιμάνια:
Καρδιά της Φθιωτικής Ανάπτυξης

Πύλη Ανάπτυξης προς τα Νησιά