Συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας και του προέδρου Ιωάννη Πρεμέτη στο Thermopylae Forum
Ιδιαίτερα τιμητική, αποτελεί η πρόσκληση και η φιλοξενία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας, Πρεμέτη Ιωάννη, στο 3o Thermopylae forum, ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού συνεδρίου, που συμβάλει ουσιαστικά σε έναν ανοιχτό διάλογο διαμορφώνοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, έθεσε εξαρχής τον σημαντικό ρόλο που τείνει να διαδραματίσει, ως φορέας διαχείρισης των λιμενικών υποδομών, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο προκλήσεις γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα, πώς θα μπορούσαν, οι λιμενικές εγκαταστάσεις να διαμορφώσουν συνθήκες δημιουργίας ενός συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος ,που θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.
Στόχος του φορέα είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των λειτουργιών, την ανάδειξη των χερσαίων & θαλάσσιων ζωνών που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλουν στην οικονομική & τουριστική ανάπτυξη.
Σχεδιάζεται ,ένα πλάνο έργων ανάπτυξης λιμένων –master plan για κάθε μικρή ή μεγάλη λιμενική υποδομή για το τι πραγματικά απαιτείται & πώς η παρέμβαση θα έχει ουσιαστικό ρόλο. Αυτός ο σχεδιασμός, πραγματοποιείται σε άμεση αλληλεπίδραση & διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και τους χρήστες της λιμενικής υποδομής.
Ήδη, με την υλοποίηση του πρώτου σκέλους του έργου της αναβάθμισης του Λιμένα Στυλίδας,- που αφορά την εκβάθυνση του διαύλου και της λιμενολεκάνης – μπαίνει και σε εφαρμογή η υλοποίηση του εγκεκριμένου master plan, που ενδεικτικά, περιλαμβάνει
– 20.000 m2 χώρων ενίσχυσης της επαγγελματικής αλιείας
– 20.000 m2 χώρων αποθήκευσης εντός του Λιμένα
– 25.000 m2 χώρων ανάπλασης και αποθήκευσης τουριστικών σκαφών
Πέραν τούτου, ήδη υλοποιείται ένα σημαντικό project, που αφορά την νομιμοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων & την έκδοση ΑΕΠΟ για κάθε υποδομή που απαιτείται και υπάρχει ο σχεδιασμός περαιτέρω ανάπτυξης με την πρόταση έργου. Ενδεικτικά αναφέρεται οι τουριστικές δυνατότητες των περιοχών με λιμενικές υποδομές -Ράχες, Θεολόγου και Σκάλας Αταλάντης.
Όσον αφορά τον Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, ήδη υλοποιείται η μελέτη για την διασφάλιση συνθήκων ασφάλειας ISPS, προκειμένου να καταστεί λιμένας για την προσέλκυση μικρών & κρουαζιερόπλοιων.
Διαμορφώνεται, ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων από την μία άκρη του νομού έως την άλλη, για την ανάπτυξη & την ενίσχυση του θαλασσιού τουρισμού, σε άμεση συνέργεια με τους λιμένες της Νότιας Εύβοιας, και μέσω μίας εφαρμογής να προωθήσουμε την κατά τόπο-ταυτότητα, με την οποιαδήποτε κατεύθυνση που αφορά τον αρχαιολογικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό τουρισμό.